0905 528 882enlap@enlap.sk

Ako som sa na jeden týždeň stala študentkou školy Malaca Instituto v Málage!

Španielsko mi je srdcom blízke, keďže som v ňom strávila niekoľko mesiacov. Bola som nadšená možnosťou vycestovať do slnečnej Andalúzie na medzinárodnú konferenciu jazykových škôl a agentov z celého sveta (ST Alphe Conference). Ponuku na absolvovanie jazykového kurzu v Malaca Instituto som odmietnuť nemohla a hoci tri dni z mojej 9-dňovej cesty pršalo (čo je podľa slov miestnych neobvyklé), návštevu som si naplno užila. Mimochodom Malaga potrebuje vodu ako soľ, takže tri dni dažďa som bez problémov oželela.  

Letecky sa dostanete z Viedne do Malagy za 3 a pol hodiny, poprípade priamo z Bratislavy s írskou aerolinkou Ryanair. O prílete do Malagy je podrobnejšie napísané na konci článku. Poďme na zaujímavejšiu tému, a to samotná škola Malaca Instituto.

Škola

Malaca instituto sa nachádza v Cerrado de Calderon vo východnej časti Malagy. Z letiska som sa do školy vybrala mestskou hromadnou dopravou. Škola je umiestnená na kopci, a tak som sa cestou zo zástavky autobusu, ktorá je asi 150 metrov od školy, trochu zadýchala. Predstavte si, idete strmším kopcom hore a neviete čo Vás čaká, lebo sú tam dve ostrotočivé zákruty. Keď som sa blížila do cieľa naskytol sa mi úžasný výhľad na časť Malagy. Videjko TU. Trochu pomimo, ale tam niekde býva aj Banderasov brat. A práve počas prehliadky mesta, keď sme sa ukrývali pred dažďom a stáli pod múzeom, Antonio postol na Twitteri, že je v múzeu :).

Malaca Instituto je veľký komplex, kde nájdete všetko pod jednou strechou: učebné priestory, knižnicu, 102 izieb (malé, väčšie, nadštandardné), 3 veľké terasy, reštaurácia, bar, malé fitko (sem chodia aj miestni obyvatelia, takže jógu si tu môžete zacvičiť aj so Španielkami a pohablovať s nimi trošku. Ďalej je tu tanečné štúdio, bazén, multimediálne miestnosti a recepcia otvorená 24-hodín nonstop. 

Jazykové kurzy španielčiny
Priestory školy, výhľady sú naozaj úžasné

Ubytovanie

Škola ponúka 3 typy ubytovania, a to rezidencia - Club Hispánico priamo v komplexe školy, apartmány a rodiny.
Ja som si vybrala Club Hispánico - izbu štandard. Všetky izby v komplexe majú vlastné sociálne zariadenie. Je niekoľko typov izieb, štandardná má cca 8 m2 -  tá moja. Izbička je maličká, ale postačujúca. Je tu balkón, toaleta, sprcha, písací stôl a skriňa so sejfom. Môžete si vybrať aj izbu s rozlohou 20 m2, poprípade izby nadštandardné, ktoré pripomínajú skôr hotelový typ ubytovania. Každá nadštandardná izba má svojho ducha, ak máte vyšší budget, určite stojí zato byť ubytovaný v takomto type izby. Jedna z izieb má dokonca umelý trávnik. Z piateho poschodia sa dostanete priamo do budovy kde sú triedy. Takže môžete ísť na vyučovanie aj v papučiach.

Slečna z Nemecka s ktorou som bola v skupine, bola ubytovaná v rodine neďaleko školy a bola s rodinou spokojná. Vždy tak trochu ako agent vyzvedám, lebo ma to prirodzene zaujíma.

kurzy spanielciny v zahranici, ubytovanie Malaca Instituto
Zdroj: James Kim (môj kamarát, agent zo Soul)

Stravovanie

Študenti majú na výber raňajky, polpenziu či plnú penziu. Pri registrácii dostanete kartičku a s ňou sa budete preukazovať v reštaurácii. Pracovníčka v reštaurácii Marta, Vám ochotne vysvetlí čo a ako. Keďže som dlho nerozprávala po španielsky, musím uznať bola trpezlivá a niekoľkokrát mi vysvetľovala to isté. Raňajky sú bufetového typu a obedy/večere buď bufetové alebo si môžete vybrať z jedálneho lístka. Strava je chutná a pestrá, každý si vyberie. Reštaurácia je veľmi vkusná a je rozdelená na dve časti. Prvou je bar, kuchyňa, bufet a sedacia časť. V druhej časti reštaurácie je priestor na čítanie literatúry (áno, môže sa to zdať divné, ale keď stojíte v danom priestore zapadá to do seba), malá kuchynka ako stvorená na hodiny varenia. V kúte stojí klavír a všade navôkol sú jedálenské stoly. Pred reštauráciou sa nachádza terasa, kde študenti radi trávia voľný čas a pod terasou je bazén. Všetko je vynikajúco prepojené.

Krasny vyhlad z Malaca Instituto
 
Zdroj: James Kim. Obrázky v poradí, hore vľavo: terasa, hore voravo: menšia knižnica v reštaurácii, jedálenská časť(úplne vzadu je klavír), kuchynka pre hodiny varenia

Kurzy spanielciny v Malage
Moja večera: Bufet, šalát ako predjedlo, Hamburguesa ako hlavné jedlo, Karta a la menu
 

 kurzy spanielciny
 Pod terasou sa nachádza takýto perfektný bazénik

Teraz to najpodstatnejšie priebeh kurzu

Príchod

Na recepcii školy, ktorá funguje 24-hodín po celý školský rok, sa po príchode na jazykový pobyt preukážete preukazom totožnosti. Zamestnanec školy Vám odovzdá kľúč (kartu) od izby, potrebné dokumenty, študentský manuál a podá Vám základné informácie.

Uvítanie

V prvom rade musím pochváliť „Activity Manažéra“ Rafaela, že sa staral o náš mimoškolský program. V deň príchodu je pre študentov „Bienvenida“ uvítanie, kde Vás privítajú zamestnanci školy a riaditeľka Malaca Instituto. Rafa vie ako nenútene uvoľniť atmosféru medzi ľuďmi, ktorí sa nepoznajú a zrazu sú spolu v uzavretej miestnosti. Pomáha rušiť komunikačné bariéry, či viete po španielsky alebo nie, či ste hanblivý, alebo nie. Navodil príjemnú atmosféru s veľkou dávkou humoru. Citíla som sa od počiatku mimoriadne príjemne.

Prvý deň v škole

Pondelky v Malaca Instituto trávia noví študenti písaním jazykového testu, orientáciou v meste a poobede prebieha vyučovanie. 

Mimoškolský program

Škola robí pre študentov naozaj pestrý mimoškolský progra. Zahrnutých v cene je 5 kultúrnych aktivít týždenne (2x hodina tanca Flamenco ("Sevillana"), 1x hodina Salsy, 1x movie night, 1x prezentácia na tému Španielsko, kultúra etc, fitness/aerobic (3 hodiny/ týždenne) priamo v areáli školy.

Škola organizuje aj celodenné výlety, ja som si vybrala výlet do malebnej bielej dedinky - Frigiliana, údajne najkrajšej andalúzskej dedinky a taktiež sme navštívili "Balkón Európy" v čarovnej Nerje. 


Kurzy spanielciny

Frigiliana - Údajne najkrajšia andalúzska dedinka podľa Spanish tourism authority
Balkón Európy v Nerje

Pozeráte sa na západ slnka z čarovného miesta, ktoré je známe ako "Balkón Európy" v dedinke Nerja

Vyučovanie

Absolvovala som mnoho jazykových kurzov, ale čo sa španielčiny a mimoškolského programu týka, Malaca Instituto je naozaj špička. Organizácia skvelá, mimoškolský program prebieha aj v januári kedy je nízka sezóna a menej študentov. V Malaca instituto trvá jeden deň 40 hodín a Vy už po druhom dni máte pocit, že ste v škole týždeň, tak sa vžijete do organizmu školy a kolektívu. Vybrala som si kurz polo-intenzívny 24 hodín týždenne, čiže 20 vyučovacích hodín jazyka v skupine a dve hodiny konverzácie 2x týždenne.
Vyučovanie pozostávalo zo 4 blokov. Prvé dva bloky boli zamerané na gramatiku vedené jedným učiteľom. Ďaľšie dva bloky boli zamerané na konverzáciu s inými učiteľmi. Ja som si zvolila ešte navyše hodiny koverzácie, čo mi po jazykovej stránke veľmi pomohlo na rozhovorenie sa. V mojej skupine bolo sedem študentov. V druhej skupine s inou úrovňou boli študenti traja. Na hodinách konverzácie sme boli tiež traja. Počet študentov v skupine závisí od jazykového levelu študentov. Čim je kurz intenzívnejší, tým z neho vyťažíte viac. V mojej skupine som bola so študentkou z Nemecka, Libanonu, Číny, Švédska a USA, naozaj príjemný mix národností. Počas spoločných obedov a večerí sa veľa dozviete o živote v iných krajinách. 

Prílet

Z Viedne do Malagy trvá cesta letecky okolo 3 hodiny a pol. Odlet som mala ráno o 7:25. Na letisko do Viedne – Schwechat nemusíte ísť autom, z Bratislavy sa autobusom pohodlne dostanete na letisko za 55 minút. Vstávanie o 3:30 bolo trošku náročné, ale dá sa to zvládnuť. Autobus mi išiel o 5:00 a na letisku som bola o cca 5:55. Check-in som urobila online 2 dni pred odletom, čiže jediná vec, ktorú som musela urobiť bolo odovzdanie podpalubnej batožiny. Všade sú letištní pracovníci, ktorí Vám ochotne pomôžu.
Po odovzdaní podpalubnej batožiny nasledovala bezpečnostná prehliadka. Klasika, tekutiny a kozmetika do priesvitných sáčkov. Rada takmer nebola, Rakúšania sú ozaj rýchli. Na Gate som sa dostala o cca 6:20, veľmi skoro.

Ak si objednáte transfer školy, na letisku Vás privíta zástupca školy/taxi služby, ktorý bude v rukách držať tabuľku s Vašim menom alebo názvom školy. Od ENLAPu dostanete pokyny k transferu, núdzový kontakt na školu aj na pracovníka školy, ktorý Vás privíta. Samozrejme sme 24 k dispozícii aj my.

Ja som cestovala individuálne podľa rád pána Gúgľa google maps, okrem toho škola má vypracovaný šikovný manuál, ktorý dostanete pred odletom. Je niekoľko spôsobov ako sa dostať mestskou hromadnou dopravou z letiska do školy. Cestou do Malaca Instituo som nastúpila na Autobus línea A. Autobusy nájdete ľahko stačí hľadať  “Baggage  Claim“ ak máte podpalubnú batožinu a “EXIT“... Ihneď ako opustíte exitové dvere letiska, nájdete tri zástavky a jedna je pre autobusy do centra Malagy.

Odviezla som sa na zastávku v centre (Alameda Sur), cena lístka je 3 Eura.  Z rovnakej zástavky (Alameda Sur) som si vzala autobus línea č. 33 na zastávku Cerrado Calderón, ktorá je od školy vzdialená cca 150 m. Autobus 33 nechodí často, ale hneď pred zástavkou je kaviarnička, kde sa viete najesť, kúpiť si café solo / alebo café con leche a počkáte na autobus. Pokiaľ si netrúfate ísť individuálne, vziať taxi alebo objednať transfer nie je žiadny problém. 
 
S odstupom času hodnotím svoj pobyt v Malage veľmi pozitívne, nebola to moja prvá návšteva a rozhodne ani posledná :). 



Študentka Alexandra


Fotografie nájdete TU.

Link na oficiálnu stránku školy: https://malacainstituto.com/en/

Akreditácia a členstvo: Instituto Cervantes, FEDELE, Eaquals, IALC 

Prečítajte si aj naše ďalšie blogy:
  • Skúsenosť našej študentky so stredoškolským pobytom v zahraničí. TU
  • O tom, prečo by si mal vyskúšať štúdium v zahraničí  a ako ti vieme pomôcť. TU
  • Skúsenosť našej študentky Katky so stredoškolským pobytom v Írsku. TU
  • Moja skúsenosť s jazykovým pobytom na Malte! TU
  • Prečo študovať v zahraničí? TU
  • Interview o štúdiu v zahraničí s pani riaditeľkou ENLAP TU

Cenovo výhodné letenky

REZERVAČNÝ SYSTÉM ARES
ARES 
Späť hore