0905 528 882enlap@enlap.sk

Stredná škola v Nemecku očami našej študentky

Stredoškolský pobyt v zahraničí očami našej študentky Niny, ktorá Vám priblíži svoje skúsenosti a zážitky. Čítajte a dozviete sa viac. 



Referencia neprešla úpravou.

1. Ako sa Vám páčilo v krajine pobytu?

S mojim výberom krajiny som aj spätne veľmi spokojná, už len z dôvodu možnosti zdokonalenia/učenia sa tretieho jazyka. Rozhodne by som to odporučila študentom, ktorí nemajú veľké problémy s angličtinou as chceli by sa naučiť nemčinu (bez ohľadu na to či ju ovládajú už na pokročilom leveli alebo sú stále v začiatočnej fáze učenia – môžem rozprávať z vlastnej skúsenosti). Je ale pravda, že vo väčšom meste bude jednoduchšie sa zo začiatku dohovoriť v angličtine.

2. Ako ste vychádzali s Vašou hostiteľskou rodinou?

Dostala som sa do rodiny, ktorá mi veľmi vyhovovala. Z vlastných skúseností nemôžem teda tvrdiť nič negatívne, ale nie je to vždy samozrejmosťou. Treba brať do úvahy, že rodina nemusí byť úplne podľa vašej predstavy. Výmena rodiny by ale mala byť v prípade väčších nezhôd možná.

3. Ako by ste ohodnotili Vašu školu a učiteľov?

Dostala som sa na bežné gymnázium v Berlíne, čo znamenalo všetko v nemčine. So školou som nemala žiadne problémy čo sa týka celej organizácie môjho pobytu a návštevy školy. Učitelia sa ku mne správali veľmi ohľaduplne a snažili sa mi pomôcť najlepšie ako vedeli, keď som mala otázky - keďže do Nemecka som prišla iba so základmi nemčiny.

4. Splnila stredná škola v zahraničí Vaše očakávania?

Ak mám byť úprimná, moje očakávania pred odchodom na školu neboli nejaké špecifické. Nemôžem povedať, že by ma niečo veľmi prekvapilo. Čo sa týka nadväzovania kontaktov a hľadania si ľudí, s ktorými si rozumiem, nebolo to niečo ťažké, ale z vlastnej skúsenosti bola väčšina ľudí skôr dištancovaná zo začiatku, čiže je fajn snažiť sa z vlastnej iniciatívy začínať konverzácie a spoznávať nových ľudí. Nakoniec si určite po pár rôznych hodinách, prípadne dňoch, nájdete niekoho s kým si rozumiete.

5. Čo si z Vášho pobytu odnesiete do budúcnosti?

Z pobytu som si odniesla neopísateľne veľa, to hlavné sú asi skúsenosti v zmysle samostatnosti a žitia určitú dobu v zahraničí, nový pohľad na veľa vecí, priateľstvá na život (či už s ľuďmi priamo z Berlína alebo ostatnými zahraničnými študentami), zlepšenie jazyka a pravdepodobne som si začala uvedomovať akým smerom by som chcela ísť ďalej, či už v študovaní a vzdelávaní sa, ale hlavne aj vlastného rozvoja osobnosti.

Nina absolvovala stredoškolský pobyt v rámci programu: "Nemecko, stredné školy vo vybranej lokalite" na gymnáziu Lilienthal-Gymnasium v Berlíne.


 

Prečítajte si aj naše ďalšie blogy:
  • Ako som sa na jeden týždeň stala študentkou školy Malaca Instituto v Malage! TU
  • Skúsenosť našej študentky Katky so stredoškolským pobytom v Írsku. TU
  • O tom, prečo by si mal vyskúšať štúdium v zahraničí a ako ti vieme pomôcť. TU
  • Moja skúsenosť s jazykovým pobytom na Malte! TU
  • Prečo študovať v zahraničí? TU
  • Interview o štúdiu v zahraničí s pani riaditeľkou ENLAP TU

Cenovo výhodné letenky

REZERVAČNÝ SYSTÉM ARES
ARES 
Späť hore